Kent uw volksvertegenwoordiger zijn/haar schroeven en bouten?

Kan Kathleen Van Brempt met een schroevendraaier om? Is Robrecht Bothuyne een handige Harry? Hoe zit het met de technische skills van Meyrem Almaci? Dat ontdek je op het politieke repair café: onze volksvertegenwoordigers steken de handen uit de mouwen en proberen kapotte spullen te herstellen. En - spoiler alert - dat zal hen niet altijd lukken. Want het is niet alleen een feit dat dingen veel sneller stukgaan, ze zijn ook moeilijk te herstellen.

Herken je dit? Je dure hoofdtelefoon die onbruikbaar wordt wanneer een kabeltje knakt. Je wasmachine die het begeven heeft en waarvan de reparatie bijna even duur is als een nieuwe. De batterij van je smartphone die niet meer opgeladen raakt maar die je niet kan vervangen, omdat je telefoon met geen mogelijkheid open te krijgen is.

Dat betekent: een grote afvalberg en steeds weer nieuwe aankopen. Niet goed voor het milieu, niet goed voor jouw portefeuille en ook niet voor de economie. Daarom gaan we het gesprek aan met Vlaamse politici over onze producten, terwijl zij zelf ondervinden wat er precies fout gaat met die producten.

Kathleen Van Brempt (sp.a), Meyrem Almaci (Groen), Robrecht Bothuyne (CD&V), Andries Gryffroy (N-VA) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) krijgen van ons de tools en de begeleiding, en gaan live onder toeziend oog van het publiek aan de slag met het uit elkaar halen en repareren van producten. Ze doen dat onder de vakkundige leiding van Nic Balthazar. Thomas Opsomer van reparatiewebsite Ifixit staat in voor professionele technische ondersteuning.

Theaterzaal, 11u-12u30

 

 Documenten: